Beregn din termins dato
Hvad betyder terminsdatoen?
Terminsdatoen er en beregnet dato for, hvornår din baby forventes at blive født. Dog er det sjældent, at fødsler følger denne nøjagtige dato, så betragt den snarere som en vejledende indikation. De fleste fødsler sker inden for et vindue fra uge 37 til 42.
Hvordan fastlægges terminen?
Terminen beregnes enten ud fra den første dag i din sidste menstruation eller på baggrund af din ægløsning eller fertilitetsbehandling. Dette kan gøres med digitale værktøjer som en terminsberegner, eller mere traditionelt med en fysisk drejeskive, som ofte bruges af læger.
Der findes også særlige værktøjer til kvinder, der aktivt forsøger at blive gravide, som kan hjælpe med at fastslå de mest fertile perioder i deres cyklus.
Beregning af termin via ægløsning
Hvis du kender datoen for din ægløsning, vil det give dig en mere præcis terminsberegning. Ægget kan kun befrugtes i en kort periode på 24-48 timer efter, det er frigivet fra æggestokken, hvilket gør denne metode meget pålidelig.
Det er vigtigt at huske, at sædceller kan overleve i livmoderen i op til 3-5 dage, så det er også muligt at blive gravid, hvis du har haft samleje i dagene op til ægløsningen.
Termin og fertilitetsbehandling
Ved fertilitetsbehandling beregnes terminen baseret på datoen for selve befrugtningen. Dette gælder både ved IVF-behandling, hvor befrugtningen sker uden for kroppen, og ved intrauterin insemination (IUI), hvor sæd indføres direkte i livmoderen.
Terminsdatoen fastlægges herefter ved at lægge 38 uger til datoen for befrugtning, som ved naturlig ægløsning.
Hvornår føder jeg?
Din terminsdato ligger 40 uger efter første dag i din sidste menstruation eller 38 uger efter din ægløsning. Det er dog normalt, at terminsdatoen justeres lidt undervejs, afhængigt af scanninger og fostrets udvikling.
Hvis din menstruationscyklus er uregelmæssig, eller hvis du ikke kender sidste menstruationsdato, vil en ultralydsscanning tidligt i graviditeten kunne fastslå din terminsdato mere præcist.
Naegeles-reglen for terminsberegning
En klassisk metode til at beregne terminsdatoen er den såkaldte Naegeles-regel, som blev udviklet i 1800-tallet af den tyske gynækolog Franz Karl Naegele. Her lægges et år til den første dag i din sidste menstruation, tre måneder trækkes fra, og syv dage lægges til. Denne metode forudsætter en 28-dages cyklus og en graviditetslængde på 40 uger.
Graviditetsuge og fostrets udvikling
Vil du følge med i din babys udvikling uge for uge, kan en graviditetskalender give dig et overblik over, hvor langt du er henne. Startpunktet for disse beregninger er typisk den første dag i din sidste menstruation, selvom selve befrugtningen finder sted cirka 14 dage senere.
Hvornår skal jeg føde?
Du kan forvente at føde omkring uge 40, men alt mellem uge 37 og uge 42 regnes som normalt. Det er derfor ikke nødvendigt at bekymre sig for meget, hvis din termin lander på en særlig dag som f.eks. juleaften – din baby kan lige så godt vente til nytår.
Hvor længe varer en graviditet?
En typisk graviditet varer cirka 40 uger eller ni måneder, fordelt over tre trimestre. Dette inkluderer perioden fra menstruation til ægløsning, så teknisk set varer graviditeten 38 uger fra selve befrugtningen.
Hvordan beregnes ugerne i graviditeten?
Der findes to måder at opgøre graviditetsuger på. I lægelige journaler angives fulde uger plus dage, f.eks. 11+3, hvis du har været gravid i 11 uger og tre dage. Men i daglig tale vil mange blot sige, at de er i uge 12.
Hvornår er kejsersnit planlagt?
Kejsersnit planlægges typisk så tæt på terminsdatoen som muligt, medmindre der er sundhedsmæssige årsager til at fremskynde det. Normalt vil man forsøge at placere kejsersnittet i uge 38 eller 39.
Hvor længe kan man gå over termin?
Hvis du går over din termin, vil du blive tilbudt ekstra kontrol fra uge 41, og det anbefales, at fødslen sættes i gang inden uge 42 for at undgå komplikationer.